czwartek, 15 sierpnia 2013

Szampon Babydream


Która z nas nie kojarzy szamponu w uroczym, błękitnym opakowaniu, zdobionym fotografią śmiejącego się bobasa z pianą na główce? Szampon Babydream to produkt, obok którego nie przeszła obojętnie żadna miłośniczka świadomej pielęgnacji!
Słowem wstępu: Czytając blogi natknęłam się raczej na pozytywne opinie dotyczące tego szamponu. Skuszona recenzjami postanowiłam przeznaczyć niewielką ilość pieniędzy, bo zaledwie 4 zł na ten specyfik. Skład wydaje się na pierwszy rzut oka prosty, bez zbędnych ulepszaczy. Ogromnym plusem jest fakt, że zawiera rumianek, mający właściwości rozjaśniające – do tej pory stosowałam jedynie rumiankowego Johnson’s Baby, który niestety posiada w swoim składzie SLS.
Estetyka opakowania: Tak jak wspominałam na początku, buteleczka Babydream to urocze, błękitne opakowanie ozdobione równie uroczą fotografią dziecka. Lubię takie słodkie opakowania.
Zapach: Delikatny, aczkolwiek odrobinę nużący.
Działanie na włosach: Ogromnym plusem szamponu jest to, że dobrze się pieni! W przeciwieństwie do innych szamponów, mimo oleistej konsystencji, wystarczy niewielka jego ilość, by na włosach pojawił się ogrom piany, co uwielbiam. Mam jednak wrażenie, że stosowany bez umiaru plącze włosy.
Składwodapoliglukozyd laurylowy – substancja myjąca, kokamidopropylobetaina – delikatny detergent myjący, powstały z oleju kokosowego, poliglukozyd kwasów oleju kokosowego – bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie substancja myjąca, monogliceryd kwasu oleinowego – emolient tzw. tłusty – pośrednio nawilża tworząc powłoczkę na powierzchni włosa, ułatwia usuwanie zanieczyszczeń, odbudowuje usuniętą podczas mycia barierę lipidową, sól sodowa kwasu mlekowego – substanja nawilżająca, mająca zdolność przenikania wgłąb włosa, zmiękcza włos, przyczynia się do złuszczania rogowej warstwy naskórka głowy, ekstrakt z kiełków pszenicypanthenol – nawilża, wygładza i pogrubia włókno włosa, nadaje włosom połysk, ułatwia rozczesywanie, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, monogliceryd kwasu oktanowego – ma podobne działanie do monoglicerydu kwasu oleinowego, nawilża, ułatwia usunięcie zanieczyszczeń i odnawia barierę lipidową, kwas mlekowy – pobudza cebulki włosowe, dzięki czemu włosy rosną szybciej, są mocniejsze i bardziej elastyczne, ekstrakt z rumianka
Podsumowanie: Zadaniem szamponu jest delikatne oczyszczenie, nawilżenie, pobudzenie cebulek włosowych, a tym samym przyspieszenie wzrostu mocniejszych i bardziej elastycznych włosów, rozjaśnienie, zabezpieczenie przed urazami mechanicznymi. W praktyce – wszelkie zadania są wykonane.

wtorek, 13 sierpnia 2013

SYOSS Absolute Oil


Dziś o jedwabiu, w który zainwestowałam dość dawno. Jego niewątpliwe zalety to całkiem ładny zapach, widoczne wygładzenie i rzetelne zabezpieczenie końcówek. Olejek, do którego postanowiłam wrócić latem to SYOSS Absolute Oil. 
S K Ł A D:
Cyklometikon – jest bezbarwną, płynną, bezwonną mieszanką silikonów, która jest niezwykle przydatna i uniwersalna, jako baza lub składnik bazy w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych do ciała, w cyklometikonie rozpuszcza się większość składników rozpuszczalnych w oleju, nie ma właściwości nawilżających ani „uzdrawiających”, nie wchłania się w skórę z powodu zbyt dużych cząsteczek, znakomicie rozsmarowuje się na skórę i włosy, nadając „puszystości” i miękkiego, jedwabistego uczucia zastępując olej w kremach sprawia, że są one mniej tłuste, rozpuszcza się w alkoholu, woskach, olejach (z wyjątkiem rycynowego), nierozpuszczalny w wodzie
Trisiloxane – filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego
Dimethinocol – substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów
Olej z nasion słonecznika – emolient tłusty, zastosowany w preparatach do pielęgnacji, tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), ponadto tworzy wyczuwalny film, który wygładza powierzchnię włosa, wykazuje działanie regenerujące
Olej arganowy
S U B S T A N C J E Z A P A C H O W E:
Benzyl alcohol – rozpuszczalnik, konserwant, może powodować podrażnienia skóry
Lilial – Aldehyd aromatyczny, może powodować uczulenie
Geraniol – Związek ten jest kontrowersyjny – z jednej strony jest naturalnym przeciwutleniaczem, badania dowodzą nawet jego działania przeciwnowotworowego i hamującego syntezę DNA, jednak z drugiej strony, jego obecność w kosmetykach codziennego użytku może wywoływać reakcje alergiczne
Cinnamal (cinnamaldehyde, aldehyd cynamonowy) i jego pochodne, hexyl cinnamal i amyl cinnamal, to bardzo często pojawiające się pozycje w składach kosmetyków. Są to dodatki zapachowe, naturalnego pochodzenia, pełniące funkcję perfumującą lub maskującą zapachy innych składników. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Niestety aldehyd cynamonowy jest również alergenem i substancją drażniącą w wysokich stężeniach, jednak w preparatach pielęgnacyjnych te ilości są zwykle bardzo niskie i uznawane za bezpieczne. To dobra wiadomość dla wrażliwców, gorsza dla alergików – związek musi być uwzględniony na liście składników (INCI), dopiero przy stężeniu przekraczającym 0,001 % (w kosmetykach niespłukiwanych) lub 0,01 % (w spłukiwanych). Zatem brak jego obecności na etykiecie wcale nie musi oznaczać, że nie występuje w kosmetyku w śladowych ilościach i nie będzie oddziaływał na alergiczną skórę.
Citronellol – Alifatyczny alkohol terpenowy. Imituje zapach róży i geranium. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Limonen – Jednopierścieniowy weglowodór terpenowy. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Linalol znajduje się na końcu listy składników wielu kosmetyków. Ten organiczny związek to nienasycony alkohol alifatyczny, należący do grupy terpenów, występuje w przyrodzie naturalnie. Wytwarzany jest przez ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodzin Lamiaceae (mięta, aromatyczne zioła), Lauraceae (laur, cynamon, drzewo różane), Rutaceae (owoce cytrusowe), przez brzozę i niektóre gatunki grzybów. Najczęściej otrzymuje się go z olejków eterycznych (linalowego, kolendrowego, pomarańczowego) lub syntetycznie. Jego zapach jest intensywny, kwiatowy z nutą przypraw, zbliżony do konwaliowego. Badania laboratoryjne wykazały, że wdychanie tego związku może zmniejszać stres u szczurów – linalol zmniejsza aktywność ponad 100 genów, które ujawniają się w sytuacjach stresowych. W kosmetykach (środkach higienicznych, mydłach, detergentach, balsamach) linalol funkcjonuje jako środek zapachowy. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Nierzadko stosowany jest jako insektycyd (przeciw pchłom i karaluchom), odstraszacz komarów.
ALPHA-ISOMETHYL IONONE,
CITRAL,
Salicylal Benzylu
      ♡  
ASK.FM       TWITTER       INSTAGRAM       PINTEREST        BLOGLOVIN' 

Witaj na HR (to taki skrót od hairoutine). Cieszę się, że tu jesteś. Będzie mi bardzo miło, jeśli wyrazisz opinię na temat wpisu. Nie toleruję spamu, krytyki (chyba, że konstruktywnej). Jeśli chcesz wyrazić odmienne niż moje zdanie: droga wolna, tylko proszę, zrób to w sposób kulturalny. Twój komentarz w tajemniczy sposób zniknął? Cóż, najwidoczniej brakuje mi dystansu do siebie! Poniżej masz kilka opcji, na przykład reakcje. Dzięki nim możesz ocenić notkę w skali: zabawne - interesujące - przydatne. Jeśli chcesz udostępnij mój wpis na jednym z portali społecznościowych - Twitterze, Facebooku, Google+ lub na Pintereście.