środa, 10 września 2014

Rumianek


Gdybym miała wymienić minimum trzy rodzaje ziół, które naprawdę lubię pić, podoba mi się ich smak, co jest niezwykłą rzadkością i cenię sobie ich właściwości, na pierwszy ogień niewątpliwie poleciałby ... rumianek. Gatunek tej rośliny jest mi niezwykle bliski od najmłodszych lat. Dorastałam w małym miasteczku, gdzie łąki były w odległości dosłownie na rzut beretem, więc spacery pośród dzikich kwiatów nie są mi obce. Moja mama dość często robiła mi płukanki rumiankowe, chcąc oprócz stosowania rumiankowego szamponu Johnson's Baby podkreślić w naturalny sposób moje jasne włosy...

 

Dwa lata temu przypadkiem trafiłam na rumiankową herbatę z cytryną z Herbapolu. Jej smak mnie oczarował, jednak nigdy więcej nie znalazłam jej już w sklepie. Pytałam w aptekach, sklepach zielarskich - nic. Koniec końców stwierdziłam: po co szukać rumiankowej herbaty z cytryną, skoro można kupić zwykły suszony rumianek, zaparzyć go i dodać świeżej cytryny? Eureka. Do tego wszystkiego dwie łyżeczki miodu gryczanego i mamy przepyszny napój Bogów.


Jakie są zalety picia rumianku? Przede wszystkim posiada istotne właściwości przeciwzapalne, bakteriostatyczne i przeciwbakteryjne. Jest pomocny w niwelowaniu negatywnych skutków stresu, ma działanie rozkurczające, dzięki czemu jest pomocny w dolegliwościach układu pokarmowego - wzdęciach, bólach brzucha, zaparciach czy biegunkach. braku łaknienia i chorobie lokomocyjnej- gdy jest pity pół godziny przed podróżą. Rumianek posiada olejki eteryczne, mające działanie bakteriobójcze wobec bakterii gram-dodatnich i grzybów Candida albicans. Wykazane są również jego właściwości przeciwwrzodowe, przeciwutleniające i przeciwlękowe. 




Jak jeszcze można wykorzystać rumianek? W wypiekach! Oto przepis na babeczki rumiankowe z miodową polewą:

ciasto:
1/4 szklanki miękkiego masła
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki suszonego rumianku
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego

polewa:
1 i pół szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa miodu (ja używam gryczanego)
około 5 łyżek śmietany kremówki
szczypta soli

przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 170*;
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto, następnie wlewać je do foremek do połowy. Babeczki piec 17-20 minut, wyjąc z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia około 10 minut. Przestygnięte babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą miodową. Smacznego! 


© Oryginalny, angielski przepis znajdziesz tutaj.  Smacznego!

4 komentarze :

  1. This is a lovely post and the honey looks delicious! May I ask why you have recently started four blogs by the way? I'm so curious haha! :)

    http://aglassofice.blogspot.co.uk
    - I'm new to Instagram! -

    x

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy możes napisać ogólnego posta o ziołach i produktach dobrych dla włosów? Takiego wiesz- posta dla początkujących włosomaniaczek :) Bardzo by mi się przydał:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co sądzisz o tym blogu? http://hair-and-food.blogspot.com/
    Mi się osobiście bardzo spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. What a lovely blog and design! The way you present it looks amazing. Although I can't understand Polish, I do really like your style. Thank you for following Marustan on Bloglovin.

    OdpowiedzUsuń