poniedziałek, 31 lipca 2017

TONIK RÓŻANY (recenzja)

 

Zaskoczyło mnie Wasze zainteresowanie poprzednią recenzją bez etykiety. Część z Was odgadła markę opisywanego przeze mnie produktu - intensywnie nawilżającego kremu do twarzy na noc ...Vianek. Dziś przychodzę z recenzją kompletnie innego kosmetyku, który stanowi codzienny niezbędnik pielęgnacji twarzy większości z nas. Jest to tonik różany, którego nazwy i marki również nie zdradzę do czasu kolejnej tego typu recenzji. Jesteście ciekawi/ciekawe tego cudeńka?

Słowem wstępu: Gwiazda dzisiejszej recenzji to kolejny przykład miłości od pierwszego wejrzenia. Przeczytawszy kilka artykułów na temat zbawiennego wpływu wody różanej, kupiłam go pod wpływem impulsu, bez potrzeby inwestowania w nowy tonik. Jak się później okazało, zakup ten był strzałem w dziesiątkę!

Estetyka opakowania: To może wydawać się dziwne, ale moja buteleczka (jak i inne) ... nie posiadały zatyczki do atomizera! Wysokiej jakości pompka, wyposażona w odpowiednio wyprofilowaną rureczkę, umożliwia wydobycie płynu w całości. Cudny motyw graficzny w kolorze różowym to jeden z wielu znaków, po którym poznamy właściwości produktu przeznaczonego do cery wrażliwej.

Zapach: Delikatny, z wyczuwalną wonią ekstraktu owoców róży.

Działanie: Łagodzi, nawilża, doskonale nadaje się do cery wrażliwej i (!) podrażnionej. Przywraca skórze właściwy poziom pH, uzupełnia demakijaż. Zawiera składniki o działaniu łagodzącym (alantoina), ochronnym (alginian sodu), antyoksydacyjnym i wspomagającym mechanizmy naprawcze (kwas laktobionowy). Dodatkowo olejek geraniowy poprawia elastyczność i uspokaja skórę.

Sposób użycia jest niezwykle łatwy. Możemy rozpylić tonik bezpośrednio na oczyszczoną skórę twarzy i szyi i pozostawić go do wchłonięcia - w przeciwieństwie do wód termalnych, mgiełka nie wysusza skóry. Kolejnym, klasycznym sposobem jest zwyczajne rozpylenie toniku na wacik.


 
Skład: aqua - woda, glycerin - gliceryna, hydrofilowa substancja nawilżająca, panthenol - pantenol, humektant, substancja nawilżająca, rosa canina fruit extract - ekstrakt z owoców dzikiej róży, bardzo wysokie stężenie witaminy C, dzięki czemu rozjaśnia cerę i przebarwienia, ma właściwości zmiękczające i nawilżające, dłużej stosowany zmniejsza wypryski skórne i drobne rany, decyl glucoside - glukozyd decylowy, naturalny detergent niepodrażniający skóry, coco-glucoside - może być używany jako środek pianotwórczy, odżywka lub emulgator, bezpieczny dla środowiska i całkowicie biodegradowalny, usuwa zanieczyszczenia ze skóry i włosów, cocamidopropyl betaine - kokamidopropylobetaina – pochodna oleju kokosowego, delikatny detergent, lactobionic acid - kwas laktobiotynowy, łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, reguluje odnowę komórkową, wygładza, zmiękcza i zatrzymuje wodę w naskórku, pozbawiony właściwości drażniących, może być stosowany do pielęgnacji miejsc wrażliwych, a nawet skóry zmienionej chorobowo, łączy w sobie działanie nawilżające i regenerujące, wspomaga proces odnowy naskórkowej oraz wzmacnia funkcjonalność bariery ochronnej, lactic acid - kwas mlekowy, substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek), poprzez co odblokowuje ujścia gruczołów łojowych, sodium alginate - ekstrakt z alg brunatnych, allantoin - alantoina, benzyl alcohol - alkohol benzylowy, konserwant dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne, dehydroacetic acid - konserwant, pelargonium graveolens oil - olejek z kwiatów pelargonii pachnącej - działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomaga krążenie krwi, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych, wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego olejek stosowany jest w preparatach do cer tłustych i trądzikowych, a także w preparatach przeciwłupieżowych, dzięki właściwościom antyseptycznym i ściągającym oraz właściwościom wzmacniającym tkankę łączną sprzyja gojeniu się ran, łagodzi stany zapalne, pielęgnuje blizny, parfum - substancja zapachowa, geraniol - związek zamykający składy wielu kosmetyków, jest składnikiem olejków eterycznych a jego znak rozpoznawczy to zapach – świeży, przypominający pelargonię (geranium), dlatego jest składnikiem wielu kompozycji zapachowych, jest naturalnym przeciwutleniaczem, badania dowodzą nawet jego działania przeciwnowotworowego i hamującego syntezę DNA, jednak z drugiej strony, jego obecność w kosmetykach codziennego użytku może wywoływać reakcje alergiczne

Podsumowanie: Praktyczny brak alergenów, zioła z ekologicznych upraw, składniki pochodzenia naturalnego. Odczuwalne działanie łagodzące. Z pewnością do niego wrócę :)



Jesteście ciekawi/-e co to za kosmetyk? A może już wiecie?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz